TV LIVE Radio
Kuriozitete
20 May 2023
Rëndësia e bimës së groshës - Phaseolus sp.

NGA PROF. GAFUR AJRULI

Bima e groshës i takon familjes bishtajore-Leguminoze, përfëshin numër të madhë të llojeve, por më të rëndësishëm ne vendin tone janë : grosha shumëlulore-Phaseolus coccineus dhe grosha e rëndomte-Phaseoluss vulgaris, por me numër të madh të kultivarve vendor në vendin tonë. etj.
Bima e groshës është bimë njëvjeçare e cila kultivohet në vendin tonë dhe përmban shumë përbërës të rëndësishëm , prandaj edhe duhet të jetë prezentë në sofrat tona.
• Nutricistët e logarisin groshën si ushqim kalorik, sepser në 100 gr. groshë ka vlerë kalorik e prej 282 deri 302 kalori.
• Grosha është burim i rëndësishëm i materieve ushqyese biologjike, ku mesatarisht në 100 gr. groshë, ndodhen 52 gr. karbohidrat ose sheqerna, 26 gr. proteina, 2 gr. yndyrna, 4 gr, fibra, amino acide esenciale, fosfor, kalcium, kalium, magnez dhe hekur.
• Grosha gjithë ashtu përmban dhe vitamina , si qw janë vitamina B1 (tiamin), B2 (ribovlavina), B6(pirodoxina), B12 (kobalamina), etj.
• Grosha konsiderohet si “pastrues natyral” sepse kalon nëpër sistemin zorror dhe ka aftësi të eliminojë kolesterolin.
• Ushqimi të shpeshta me groshë mund të paraqesin një dietë të lartë dhe janë në gjendje të ndihmojë në uljen gjasave për sëmundjet e kancerit ,sepse grosha përmban një koncentrim të lartë të një numri të madhë të materjeve kimike, të cilat janë të njohura në luftë kundër kancerit, si p.sh fitosterolet dhe isoflavonet.
• Prezenca e fibrav te grosha paraqet një element të rëndësishëm në humbjen e peshës sepse zgjatë procesin e tretjes, dukuri që mundëson që individët të ndihen më të plotë, për një periudhë më të gjatë kohore. Fibrat te grosha shkaktojn që sheqeri në gjak të rritet më ngadalë por duke e larguar procesin e urisë për një periudhë më të gjatë kohore.
• Grosha përmban dhe antioksidansin fazeolamin, i cili është shumë i rëndësishëm në mbrotjen e shendetit të njeriut, prandaj konsumonje sa ma tepër.



Të ndryshme
Më shumë

Radio Uskana - LIVE