Nga PROF. DR. GAFUR AJRULI
Antioksidansët janë bashkëdyzime kimike të cilat ndodhen në ushqim dhe kanë aftësi ti neutralizojn radikalet e lira në qelizë dhe, me këtë mundësojn mbrotjen e qelizave në organizëm.
Në kohën e fundit një numër i madhë i shkenctarve, të cilët merren me këtë problematik, kanë vërtetuar se një numër i madhë i radikaleve të lira kanë aftësi që të shkaktojn mplakjen e parakohshme të organizmit, krijimin e qelizave kancerogjene, paraqitjen e sëmundjes së arteriosklerozës dhe sëmundjeve tjera.
Prandaj për ti larguar këto sëmundje të rrezikshm, organizmi i njeriut duhet të konsumojm ushqime të pasura me antioksidans si që janë ushqimet me origjin bimore dhe shtazore..
Si antioksidans më të rëndësishëm që ndodhen në ushqim janë:
1. Vitamina E- Tokopheroli,
2. Vitamina A- Retinoli dhe betakarotenet,
3. Vitamina C- Acidi askorbinik,
4. Seleni dhe materjet tjera minerale,
5. Koenzima Q (Ku)
6. Fazolamina, e cila ndodhet te bimët bishtajore ose leguminoze,
7. Likopeni që ndodhet te fryti i bimës së domates, etj.
Antioksidansët që ndodhe në ushqimin me origjin bimore dhe shtazore kanë këto veprime :
1. Antioksidansët pengojn procesin e mplakjes dhe mundsojn ruatjen e aftësisë së të pamurit,
2. Antioksidansët ulin sasin e holesterolit në gjakë,
3. Antioksidansët ulin rrezikun për paraqitjen e sëmundjes së arterosklerozës, pra infaktit në zemër dhe tru,
4. Antioksidansët mundësojn mos paraqitjen e qelizave kancerogjen , qofshin ato beninge ose malinge,
5. Antioksidansët mundësojn mbrotjen e organizmit nga tymi i oxhaqeve dhe tymi i cigareve ,
6. Antioksidansët mundësojn mbrotjen e organizmit nga sëmundjet kronike të organeve të frymarrjes si që është asma dhe bronkitisi etj.
Prandaj si porosi e fundit, konsumoni ushqime të pasura me antioksidans se në këtë mënyrë do të mbroni organizmin e juaj nga sëmundjet e ndryshme