Historia e shijes së bozës, e cila filloi 65 vjet më parë në lagjen Bandırma të qytetit Balıkesir, duke u shtrirë nga Ballkani në Türkiye, vazhdon të mbahet gjallë nga Faik Atik si trashëgimi e babait të tij, raporton Anadolu.
Atik tha se familja e tij prej vitesh merret me biznesin e bozës.
Atik shpjegoi se familja e tij u vendos në lagjen Bandırma të qytetit turk nga Shkupi dhe se ky biznes u themelua nga babai i tij në vitin 1958.
"Babai im po bënte të njëjtën punë në Shkup. Më pas filluam të drejtonim biznesin. Ne punuam si çirakë te babai ynë për një kohë të gjatë. Sigurisht, është një punë e gjatë dhe e mundimshme. Bërja e bozës është një kulturë tjetër. Boza ka një histori të paktën 5-6 mijë vjeçare, por këtu konsumohet më së shumti në dimër", tha Atik.
Ai gjithashtu tha se "ky zanat është ndryshe dhe duhen shumë vite për të mësuar ndërlikimet e tij.
"Kur profesioni është i vështirë, askush nuk thotë 'të mësoj këtë punë'. Boza konsumohet zakonisht në dimër. Pra, fitimi nuk është i kënaqshëm. Por mund të konsumohet në të katër stinët. Mund të themi se ndoshta jemi gjenerata e fundit në këtë biznes”, shtoi ai.
Atik shtoi se e do shumë profesionin e tij dhe se synimi i tyre si biznes është të mbushin një shekull.