TV LIVE Radio
Kuriozitete
15 May 2024
Muzeu i polifonisë në Gjirokastër, tërheqës për turistët vendas e të huaj

Muzeu i Polifonisë i çelur në Gjirokastër po tërheq interesimin e turistëve vendas dhe të huaj, të cilët në këto ditë pranvere vizitojnë qytetin e gurtë.

I nxitur si një inisiativë private tashmë ky muze ka zënë vend në guidat turistike duke u kthyer në një pikë të preferuar për vizitorët e apasionuar të këngës isopolifonike shqiptare, vlerë e Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s.

“Ndjej shumë emocion teksa shikoj turistët që vijnë, interesin që kanë, kërshërinë për të ditur për isopolifoninë, për këtë vlerë të Shqipërisë dhe jo vetëm të qytetit të Gjirokastrës  apo të Jugut të Shqipërisë, shikoj interesin e tyre për të lexuar çdo informacion, detaj për të ditur çdo gjë si këndohet, si ka lindur, si trashgëgohet nëpër breza”, ka thwnw kuratorja Olsa Miloti.

Në mjediset e muzeut të vendosura në një galeri të gurtë përcillet një informacion i pasur për historikun, vlerat e këngës ispolifonike, korifejtë e saj në vite, transmetimin tek brezat e rinj etj.

”Përveç informacioneve që janë sigurisht me profesionistë të kësaj fushe ne kemi menduar edhe një ekran në të cilin ka dokumentarë për isopolifoninë, ka një rubrikë për instrumentat e muzikës popullore, ka një librari të pasur me grupet e isopolifonisë  të gjithë Shqipërisë sidomos pjesës së jugut dhe një rubrike në të cilën mund të fillosh të mësosh pak vetë isopolifoni”, ka thwnw kuratorja Olsa Miloti.

Tërheqëse për vizitorët e Muzeut të Polifonisë është se krahas informacionit që marrin, praktikojnë dhe hedhin hapat e parë për mënyrën e interpretimit të këngës polifonike.

“Është diçka shumë e veçantë se mendoj që është pjesë e trashëgimisë sonë kulturore, është diçka që na përket neve si komb dhe mua gjithmonë më ka pëlqyer dhe sesi zhvillohet si muzikë, instrumentat e veçantë, njerëzit që e këndojnë”, ka thwnw njw djalw i pyetur.

“Nuk kemi mjaftueshëm informacion kështu që duke njohur më shumë traditën , duke njohur më shumë  veglat popullore isopolifoninë normalisht na fut edhe ne në disa ndoshta dimensione pak më ndryshe të cilat janë edhe më  tërheqëse”, ka thwnw njw i ri i intervistuar.

Tashmë folklori, etnografia vlerat e traditës në përgjithësi janë kthyer në pika të forta për zhvillimin e turizmit dhe tërheqjen e vizitorëve vendas dhe të huaj në Gjirokastër.Të ndryshme
Më shumë

Radio Uskana - LIVE