TV LIVE Radio
Nga Vendi
19 korrik 2021
Qeveria e Maqedonisë: Është hequr akciza për dizelin, e mbrojmë standardin e qytetarëve

Qeveria e Maqedonisë së Veriut në një kumtesë për media thotë se e ka shfuqizuar akcizën shtesë të dizelit, duke shtuar se me këtë qytetarët do të paguajnë çmim më të ulët për dy denarë.

Nga Qeveria thonë se qëllimi është të mbrohet standardi i qytetarëve nëpërmjet akcizës variabile, e cila varet nga bursa botërore.

 

“Me ndryshimet ligjore që u bënë gjatë muajit prill të këtij viti, siguruam se nuk ka rritje të çmimeve të derivateve, ashtu që kemi lënë margjinë variabile e cila lidhet me çmimit e naftës në bursën botërore. Kështu, nëse çmimi i naftës në bursën botërore do të rritet, kjo margjinë do të ulet dhe do të ndikojë në çmimin përfundimtar të derivateve te ne. Sipas zgjidhjes ligjore, akciza shtesë prej tre denarësh te benzina është paraparë derisa çmimi i bursës botërore është nën 390 dollarë për ton, nëse është ndërmjet 390 dhe 590 dollarë për ton, akciza shtesë do të arrijë 2 denarë dhe nëse është mbi 590 dollarë për ton, atëherë akciza shtesë është 0 denarë, gjegjësisht shfuqizohet”.

“Te dizeli dhe vaji ekstra i lehtë për amvisëri është paraparë akcizë shtesë prej 3 denarësh nëse çmimi në bursën botërore është nën 400 dollarë. Akcizë shtesë prej 2 denarësh është paraparë për dizelin kur në bursën botërore është mes 400 dhe 600 dollarë për ton, nëse çmimi në bursën botërore është mbi 600 dollarë, ajo arrin 0 denarë”, thuhet në njoftimin e Qeverisë.

Ndërsa nga KRRE sot njoftuan se çmimet e derivateve të naftës, nga mesnata e sotme do të jenë si më poshtë:

Benzinë për motorë EUROSUPER BS95 – 72,50 (denarë/litër)
Benzinë për motorë EUROSUPER BS98 – 74,50 (denarë/litër)
Naftë për motorë EURODIZEL BS (D-E V) – 61,00 (denarë/litër)
Vaj për Djegie Ekstra i Lehtë 1 (EL-1) – 63,50 (denarë/litër)
Mazut ?-1 SU – 38,018 (denarë/kilogram).Të ndryshme
Më shumë
Bedri Ajdari: Nuk por kërkojmë lëmoshë, por drejtësi evropiane 2 prill 2021
Spasovski: Orientim aktiv drejt vlerave dhe qëllimeve të përbashkëta janë garanci për prosperitet14 qershor 2021
Pendarovski-Riker: Përforcimi i partneritetit strategjik, interes i të dyja vendeve 2 korrik 2021

Radio Uskana - LIVE
Ardit Cuni & Daniela Toci - QAJ